DL House: Μοντέρνα καλλιτεχνική αισθητική σε ένα παραδοσιακό κτίριο!

Επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο του Πόρτο, σε ένα μοντέρνο έργο που σχεδιάστηκε για ένα κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το project χαρακτηρίστηκε ως «σπίτι για έναν καλλιτέχνη». Ο ιδιοκτήτης είναι ένας καλλιτέχνης με έδρα το Πόρτο που ήθελε να συμπεριλάβει σε αυτό το κτίριο το σπίτι του, το στούντιο και τη μεγάλη του συλλογή. Όλα στον ίδιο χώρο!

Το αστικό τοπίο και το πλαίσιο του κτιρίου ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιλογή να ανακτηθούν ολόκληρες οι προσόψεις, ώστε να δοθεί ξανά η αρχική αισθητική αντίληψη και αίσθηση του κτιρίου.

Λόγω της κακής κατάστασης του κτιρίου, καθώς και του σημερινού, διαφορετικού, τρόπου ζωής και σχεδίασης, αποφασίστηκε η κατεδάφιση ολόκληρου του εσωτερικού χώρου, αφήνοντας μόνο την πλάκα που χωρίζει το κατάστημα από την κατοικία.

Οι τοίχοι, οι οροφές και τα ξύλα είναι βαμμένα με λευκό χρώμα ενώ σε όλα τα δάπεδα εφαρμόστηκε πατητή τσιμεντοκονία σε γκρίζο χρώμα. Το OSB επιλέχθηκε για το κεντρικό στοιχείο τόσο για το χρώμα, όσο και την υφή του!

Η προϋπάρχουσα δομή του κτηρίου χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει μια κατακόρυφη διάταξη σοφίτας αποτελούμενη από 4 ορόφους, που διασχίζονται από ένα ενιαίο, κάθετο, ξύλινο στοιχείο, ύψους 10 μέτρων, το οποίο διαχωρίζει και διαμορφώνει τη διάταξη του κάθε ορόφου. Ο μόνος κλειστός χώρος είναι η κρεβατοκάμαρα.

Το στούντιο και ο αποθηκευτικός χώρος βρίσκονται στον πρώτο και το δεύτερο όροφο, αποτελώντας ένα ενιαίο τμήμα που χωρίζεται από ένα ημιώροφο. Κατά μήκος του 1ου και του 2ου ορόφου, το κεντρικό στοιχείο λειτουργεί τόσο ως διαχωριστικό μεταξύ του στούντιο και του αποθηκευτικού χώρου όσο και ως ένα ράφι μεγάλης κλίμακας, όπου αποθηκεύονται χιλιάδες μικρά σχέδια και γλυπτά του ιδιοκτήτη.

Ο τρίτος όροφος είναι εκεί όπου τοποθετήθηκε ο καθιστικός χώρος. Εδώ, το κεντρικό στοιχείο μετατρέπεται σε βάση για την κουζίνα, διαιρώντας τον χώρο σε ένα σαλόνι κουζίνας και ένα μικρό φουαγιέ, όπου βρίσκεται η αρχική κύρια είσοδος.

Ο τελευταίος όροφος στηρίζεται μόνο από τους πλευρικούς τοίχους και έχει θέα στις δύο πλευρές του σπιτιού, όπου το κεντρικό στοιχείο μετατρέπεται και πάλι σε ράφι. Η σκάλα διασχίζει το κτίριο, πλαισιώνοντας το πολυλειτουργικό κεντρικό στοιχείο, το οποίο επιτρέπει να διαμορφωθεί και να τονιστεί η έννοια της κάθετης σοφίτας και η γενικότερη φιλοσοφία που εκφράζει το έργο.

Τα σύγχρονα υλικά που επιλέχθηκαν για τους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το εξωτερικό του κτιρίου. Έξω, η παλιά όψη της πρόσοψης ανακτήθηκε. Μέσα, τα σύγχρονα υλικά και η οπτική αισθητική διαμορφώνουν τον νέο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται πλέον ο χώρος.

 

2018-11-14T16:58:42+00:00

Επικοινωνία

Διεύθυνση: 3ο ΧΛΜ. Π.Ε.Ο Λάρισας - Θεσσαλονίκης
TK: 41336
Πόλη: Λάρισα
Τηλέφωνο: +302 410 611163
Fax: +302 410 621591
Mail: info@aboutbeton.gr