Το πρώτο συγκρότημα κατοικιών με 3D εκτύπωση σκυροδέματος στον κόσμο!

Η Ολλανδική πόλη του Αϊντχόβεν πρόκειται να φιλοξενήσει το πρώτο εμπορικό σχέδιο κατασκευής κατοικιών στον κόσμο με βάση την τρισδιάστατη εκτύπωση σκυροδέματος, με την πρώτη από τις πέντε προγραμματισμένες κατοικίες να ξεκινά την κατασκευή της σε λίγες ημέρες!

Το σχέδιο υλοποιείται από μια συνεργατική ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής εταιρείας Houben & Van Mierlo Architecten και του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν. Οι κατοικίες θα αγοραστούν και θα εκμισθωθούν από μια εταιρεία ακινήτων μετά την ολοκλήρωσή τους.

Το πρώτο σπίτι θα είναι μονοκατοικία, τριών δωματίων με επιφάνεια 95 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα ακολουθήσουν τέσσερις πολυώροφες κατοικίες. Το ακανόνιστο σχήμα των κτιρίων βασίζεται στο concept «ακανόνιστα μπλοκ στο πράσινο τοπίο», και καθίσταται δυνατό να υλοποιηθεί λόγω της ευελιξίας που επιτρέπεται από την 3D εκτύπωση του μπετόν.

World's First 3D-Printed 2

Η σταδιακή προσέγγιση της κατασκευής επιτρέπει την έρευνα και την καινοτομία. Τα στοιχεία για το πρώτο σπίτι θα εκτυπωθούν στο πανεπιστήμιο, με στόχο τη μετατόπιση ολόκληρης της διαδικασίας στο εργοτάξιο για την πέμπτη κατοικία.

Το σχέδιο αντιπροσωπεύει τη δυνητική επίδραση του τρισδιάστατου σκυροδέματος στην κατασκευαστική βιομηχανία, με την ικανότητα να κατασκευάζει σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα, με μια ποικιλία ιδιοτήτων και χρωμάτων στο ίδιο δομικό στοιχείο. Η διαδικασία αντιμετωπίζει επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κατασκευών, με τη μείωση του τσιμέντου, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2.

Η πρώτη μονάδα κατοικίας αναμένεται να είναι έτοιμη για να κατοικηθεί μέχρι τα μέσα του 2019.

Θυμίζουμε πως αυτό το έργο είναι το τελευταίο πείραμα στην 3D εκτύπωση που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, ακολουθώντας την κατασκευή της πρώτης τρισδιάστατης τσιμεντένιας γέφυρας του κόσμου το 2017. Οι Ολλανδοί είναι επίσης μάρτυρες της κατασκευής της πρώτης 3D- μεταλλικής γέφυρας, στο Άμστερνταμ.

Δείτε το video (με υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα)

2018-10-22T17:03:24+00:00

Επικοινωνία

Διεύθυνση: 3ο ΧΛΜ. Π.Ε.Ο Λάρισας - Θεσσαλονίκης
TK: 41336
Πόλη: Λάρισα
Τηλέφωνο: +302 410 611163
Fax: +302 410 621591
Mail: info@aboutbeton.gr